Verhalen uit de Amstelveense zorg
AMSTELVEENS NIEUWSBLAD dinsdag 26 januari 2021.
Tessa Storm is 28 jaar en sinds 2 jaar werkzaam als coördinerend activiteitenbegeleider in Zonnehuis Bovenkerk en de dagbesteding Bovenkerk. Lees het verhaal van Tessa hoe zij de Covid-uitbraak heeft beleefd.
Het organiseren van passende activiteiten voor mensen met dementie vraagt een creatieve geest. Hoe bereik je zo veel mogelijk bewoners, met weinig activiteitenbegeleiders, binnen de krappe budgetten die er in de verpleeghuiszorg zijn?
OP SLOT “Het is soms een hele uitdaging”, vertelt Tessa. “En zéker wanneer je met z’n allen terecht komt in een coronapandemie. Onze locatie ging op slot, familieleden konden hun geliefde niet meer bezoeken, vrijwilligers hadden geen toegang meer en de bewoners mochten niet meer samenkomen met de bewoners van andere woningen. Sterker nog, de bewoners mochten hun eigen woning niet meer verlaten, een situatie waarvan je een klein jaar geleden nooit had gedacht dat het de nieuwe realiteit zou zijn. Alles wat we hadden opgebouwd op het gebied van activiteiten en welzijn, stortte in een klap in.”
van balkongymnastiek tot harpconcert…
DAADKRACHT “Gelukkig hebben wij onze wanhoop, frustratie en soms ook verdriet telkens weer weten om te zetten in daadkracht en met nog meer creativiteit hebben wij zo veel mogelijk, op alternatieve manieren, kunnen samenwerken met het netwerk om ons heen. Dit resulteerde in wekelijkse openluchtconcerten waarvan de bewoners van achter het raam konden meegenieten, optredens in een hoogwerker voor de ramen, balkongymnastiek met een gymdocente uit de buurt, kindjes van de naastgelegen school die voor de ramen wilden komen zwaaien en heel veel lieve zelf geknutselde kaartjes bezorgden, bezoekjes van boerderij de Swiffershoeve pér woning in plaats van met z’n allen samen in een ruimte, en sinds kort ontvangen wij harpiste Petra Rosa voor zeer bijzondere, intieme huiskamerconcerten. Het is zó fijn te zien en te voelen dat onze lieve bewoners door dit soort mooie momenten weer even écht geraakt worden, tot tranen aan toe geroerd zijn en – ondanks alle maatregelen –geluksmomentjes ervaren.”
nog meer kans op geluksmomenten
HART EN ZIEL Wanneer je met hart en ziel werkt voor deze doelgroep, mensen met dementie, wil je ze álles kunnen geven wat zij verdienen en nodig hebben. Het feit dat dat nu lastiger is dan we gewend zijn, is soms moeilijk maar we laten ons absoluut niet uit het veld slaan. Met elkaar zullen we er alles aan doen om de kwaliteit van leven hoog te houden. En om dit soort momenten te mogen organiseren, actief te blijven netwerken voor nog meer kans op geluksmomenten voor onze lieve mensen, maakt van mij een heel gelukkige activiteitenbegeleidster!”
Dit artikel is een initiatief van www.helponsuitdebrand.com. Tessa heeft al een zorgcompliment ontvangen, maar vele anderen in de Amstelveense zorg nog niet. Draagt u onze kanjers ook een warm hart toe? Verwen ze en help mee door te doneren aan de actie Zorgcompliment 2021.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.