Tessa Storm schrijft op 5 maart…

Het is deze week een bijzonder mooie week binnen de muren van ZHB… 
Gister was het een dag vol ontspanning voor onze bewoners. Voetreflex therapeute Marije Verdurmen bood aan 2 hele dagen deze lieve mensen een ontspannende voetmassage te geven. Heel bewust heb ik gekozen voor de bewoners met wat uitdagender gedrag, bewoners die totaal in zichzelf verzonken zijn en bewoners die extra 1 op 1 aandacht nodig hebben. Ieder werd warm welkom geheten, rustgevende muziek en oliën er bij en samen creëerde we een fijne en veilige sfeer. 
Waar er verdriet was, kwam overgave. Waar angst was, ontstond vertrouwen, onrust maakte plaats voor diepe ontspanning en ook ontstonden er hele mooie gesprekken en momenten van onverwacht intens contact. Heel, heel mooi… gróte dank aan Marije- die volgende week nog een hele dag langs komt om nog meer bewoners te geven wat zij verdienen- en nodig hebben. Binnenkort zullen wij het samen hebben over een samenwerking… en hopelijk zal dit aan het vaste AB programma toegevoegd mogen worden.

Hier bij hield het niet op; einde van de dag stond er plots de 14(!) jarige Jan voor de deur. Deze getalenteerde jongen speelt prachtig piano en biedt aan dit zo nu en dan voor onze bewoners te doen. Zóóóó blij met- en dankbaar voor mensen die zich willen inzetten voor een ander… en dan ben je nog maar 14!! Dat is toch geweldig!! Woensdag 1 april (geen grap) zal Jan zijn eerste piano concert geven, wij kunnen niet wachten.

Ik ben er van overtuigd dat ontspanning de basis zou moeten zijn van ieders bestaan, en al helemaal wanneer al je houvast weg valt en je wereld onherkenbaar wordt. Je kunt je alleen ontspannen wanneer je je veilig voelt, vertrouwd, verbonden- met jezelf of met een ander. Het is goed je af en toe opnieuw bewust te realiseren dat de mensen waar mee wij werken, al een heel leven geleefd hebben en nu 100% afhankelijk zijn van de handen waar in zij terecht komen. Wíj zijn zélf verantwoordelijk voor de keuzes die wij maken in óns leven, wij kunnen zelf ons leven inrichten zoals wij dat wensen, wij kunnen zélf kíezen voor fijne momenten, ontspanning en het maken van verbinding. De bewoners in ZHB niet. Volledig aangewezen op de zorg van anderen. Wíj maken ál deze keuzes voor hén. Wij richten hun levens in. Het is aan óns om te zoeken naar het bewustzijn achter de Dementie, het laten ontstaan van een verbinding. Dan is dít toch waar het uiteindelijk allemaal om gaat… oprechte Liefdevolle aandacht, van hart tot hart…
Ieder moment opnieuw kun jij zelf een groot verschil maken, wat voor een ander vaak van veel grotere waarde is dan dat je jezelf beseft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *